Rabu, 29 Februari 2012

Pengeluaran Padi SRI dan Paradigma Ekonomi Hijau

Pengeluaran padi secara kaedah SRI mengetengahkan dua konsep: pembangunan lestari dan ekonomi hijau. Ekonomi Hijau pula menyokong pembangunan pertanian yang lestari seperti mana yang pernah ditulis sebelum ini Ekonomi Hijau Sebagai Paradigma Baharu.

Produktiviti pengeluaran padi SRI di Selangor telah menunjukkan beberapa kejayaan yang membanggakan, sebagai contoh: Padi SRI Selangor - satu analisis yang menunjukkan tahap produktiviti yang tinggi bagi input, tanah, jentera dan buruh bagi pengeluaran padi SRI di Selangor. Penggunaan input juga dilihat mencapai tahap kecekapan yang optimum disamping mengurangkan kos pengeluaran dengan ketara di beberapa kawasan.

Pertanian Lestari Melalui Kaedah SRI

Di dalam menggalakkan pertanian lestari yang lebih "hijau" dan memelihara ekosistem dan biodiversiti, konsep sustainable intensification (intensifikasi mampan) digunakan:
Producing more food from the same area of land while reducing the environmental impacts requires what has been called "sustainable intensification". In exactly the same way that yields can be increased with the use of existing technologies, many options currently exist to reduce negative externalities. Net reductions in some greenhouse gas emissions can potentially be achieved by changing agronomic practices, the adoption of integrated pest management methods, the integrated management of waste in livestock production, and the use of agroforestry. However, the effects of different agronomic practices on the full range of greenhouse gases can be very complex and may depend on the temporal and spatial scale of measurement. More research is required to allow a better assessment of competing policy options. Strategies such as zero or reduced tillage (the reduction in inversion ploughing), contour farming, mulches, and cover crops improve water and soil conservation, but they may not increase stocks of soil carbon or reduce emissions of nitrous oxide. Precision agriculture refers to a series of technologies that allow the application of water, nutrients, and pesticides only to the places and at the times they are required, thereby optimizing the use of inputs. Finally, agricultural land and water bodies used for aquaculture and fisheries can be managed in ways specifically designed to reduce negative impacts on biodiversity.
Dipetik dari Science Magazine

Di dalam terbitan United Nations Research Institute for Social Development (UNRISD) yang dikarang oleh Adnan A. Hezri dan Rospidah Ghazali bertajuk A Fair Green Economy? Studies of Agriculture, Energy and Waste Initiatives in Malaysia (Dec 2011) terdapat satu bab: Green agriculture through a System of Rice Intensification yang mengupas peranan SRI dalam meningkatkan kecekapan ladang, produktiviti hasil dan pendapatan pesawah padi di Kedah. Kajian kes yang dibuat menunjukkan pendapatan pesawah padi yang miskin di Kampung Lintang, daerah Baling, Kedah dapat ditingkatkan dengan memberi fokus kepada pengeluaran padi untuk pasaran niche beras SRI organik yang mendapat harga premium. Ditambah pula dengan pengurusan agro ekosistem yang mampan, kos pengeluaran padi SRI di Lintang sangat minimum kerana hanya mengamalkan kaedah kawalan perosak secara biologi dan menggunakan baja organik yang boleh dibuat sendiri oleh petani.

Meminimumkan impak kekurangan sumber air, tanah dan buruh

Sumber air dan tanah untuk pengeluaran padi sedang diancam oleh persaingan dengan penanaman makanan yang lain dan pengembangan perindustrian serta pembandaran. Di samping itu, migrasi dari luar bandar ke kawasan bandar di Asia dan Afrika telah menurunkan dengan ketara sumber buruh, terutamanya buruh lelaki dalam bidang pertanian. Selain penggunaan varieti padi yang mengeluarkan hasil yang tinggi dan matang awal, aplikasi gabungan teknologi yang sedia ada akan menjimatkan masa, tanah dan air untuk intensifikasi pengeluaran padi pada masa akan datang:

Meratakan tanah menggunakan pancaran laser: Dalam sistem pengairan bergantung kepada hujan dan pengairan tanah rendah, perataan tanah sangat penting untuk pengurusan air yang baik dan juga untuk kawalan rumpai dan kecekapan penggunaan nitrogen. Petani, terutama di Asia, mempunyai tradisi membanjiri tanah sawah untuk meratakan tanah. Walau bagaimanapun, amalan ini memerlukan air yang banyak dan memakan masa. Meratakan tanah menggunakan laser telah dibangunkan dan diterima pakai di seluruh dunia hasil daripada kemajuan dalam mekanisasi ladang.

Pengurusan air: Tanaman padi berkembang dengan baik dalam kedua-dua keadaan sama ada ditenggelami air atau dalam keadaan kering selagi bekalan air terjamin. Eksperimen yang telah dijalankan oleh Institut Penyelidikan Beras Antarabangsa (IRRI) pada tahun 1970-an menunjukkan bahawa hasil pengairan tanah bagi pada mencapai tahap tertinggi apabila paras air dikekalkan pada sekadar tahap tepu. Di samping itu, pengairan secara kitaran dapat menjimatkan air dan menjamin penggunaan air yang cekap. Petani di kawasan tanah pamah yang bergantung kepada hujan membina benteng untuk menyimpan air hujan sebagai langkah untuk mencegah kemarau yang mungkin disebabkan oleh hujan yang tidak menentu. Selain itu juga, petani akan menyimpan air di dalam petak sawah mereka bagi kawalan rumpai. Penambahbaikan dalam pengurusan rumpai akan menggalakkan penggunaan kitaran air dan pengairan-sekala untuk meningkatkan kecekapan penggunaan air dalam pengairan tanah rendah.

Kesuburan tanah: Pada masa lalu, pesawah padi tradisional di Asia menggunakan bahan organik mentah, najis haiwan, abu, tulang ikan dan bahan buangan lain menjadikan tanaman padi lebih produktif. Kompos dan baja hijau juga telah digunakan secara meluas. Kompos adalah faktor utama kemenangan petani di dalam pertandingan hasil yang dianjurkan di Jepun pada 1948-1968. Di kebanyakan negara, baja hijau dianggap sebagai sumber nutrien yang penting untuk padi. Azolla sebagai contoh, telah telah digunakan secara meluas oleh petani di China dan utara Viet Nam untuk menyuburkan tanaman padi. Walau bagaimanapun, penggunaan kompos dan lain-lain sumber organik telah menurun dengan peningkatan perindustrian, kos buruh yang tinggi, dan ketersediaan baja tidak organik.

IPM: Sawah padi menjadi tempat kepada kepelbagaian yang luar biasa haiwan, tumbuhan, dan mikro-organisma; sebahagian daripada mereka adalah berbahaya, manakala yang lain adalah berfaedah kepada tanaman padi. Pengurusan Perosak Bersepadu (IPM), oleh itu, telah dipopularkan untuk pengeluaran padi. Premis asas bagi IPM ialah: tiada kawalan perosak tunggal boleh berjaya dan tanaman boleh mengekalkan darjah ganti rugi tertentu sebelum hasil terjejas. IPM adalah satu pendekatan untuk perlindungan tanaman berdasarkan memahami dan menguruskan agro-ekosistem untuk mewujudkan keadaan yang akan menekan penyebaran perosak dan penyakit. Elemen penting adalah pemuliharaan populasi musuh semulajadi untuk kawalan perosak. Teknik yang digunakan di bawah IPM termasuk mempelbagai luaskan amalan agronomi untuk menyekat pembangunan perosak dan penyakit, menggalakkan agen kawalan biologi, penggunaan perangkap dan jika penggunaan tambahan input pengurusan perosak wajar, racun perosak kimia boleh diguna pakai untuk menghadkan populasi serangga yang berbahaya atau penyakit.

Memaksima hasil tuaian dan sisa ladang: Hasil yang tinggi hanya akan membawa kepada pengeluaran tambahan jika disertai oleh peningkatan di dalam operasi selepas tuai. Kerugian daripada operasi selepas tuai di antara 10 hingga 30 peratus. Walaupun teknologi untuk operasi selepas tuai boleh didapati, pengendalian lepas tuai padi di kebanyakan kawasan di Asia Selatan, Asia Tenggara dan Afrika Sub-Sahara masih tidak banyak meningkat disebabkan oleh kemiskinan, kekurangan kredit, dan ketiadaan sistem yang cekap untuk bekalan dan pembaikan peralatan dan alat untuk pengendalian selepas tuai. Kira-kira 60 peratus daripada pengeluaran beras adalah dalam bentuk jerami dan sekam. Pembakaran jerami dan sekam padi menyebabkan pencemaran udara dan menyumbang kepada pemanasan global. Walaupun mereka tidak boleh digunakan sebagai makanan, jerami dan sekam adalah sumber tenaga yang baik dan boleh digunakan sebagai makanan untuk ruminan dan baja kompos. Pengurangan kerugian selepas tuai dan penukaran jerami padi dan sekam kepada produk yang mempunyai nilai ditambah boleh meningkatkan pendapatan petani dan mengurangkan pencemaran alam sekitar.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar