Salah satu penyebab tidak langsung kepada Krisis Makanan Global ialah biofuel. Ketika dunia berhadapan dengan krisis akibat kenaikan harga makanan dan banyak penduduk yang kelaparan, lebih satu pertiga bijirin terutama sekali di Amerika Syarikat ditukar kepada biofuel.
Kredit: http://ecopolitology.org/2011/02/01/cornfields-vs-oilfields-infographic/
Senin, 31 Januari 2011
Minggu, 30 Januari 2011
Pakar: Kekurangan Makanan Dunia Mungkin Berlanjutan
Berapa lama ledakan pertanian akan berakhir? Michael Schmitz, seorang pakar ekonomi pertanian dan profesor, menggunakan pangkalan data untuk meramal sejauh mana trend ini akan berlangsung apabila keadaan global berubah seperti mana yang berlaku baru-baru ini. Profesor tersebut mengatakan bahawa kekurangan dan kenaikan harga bukan satu fenomena yang akan berakhir dalam beberapa bulan atau dalam beberapa tahun. Schmitz meramalkan: "Ini boleh berterusan selama dua atau tiga dekad."(Spiegel Online)
Dunia menghadapi kekurangan makanan yang serius "yang tidak mendapat perhatian yang cukup daripada pemimpin global"; pengeluar baja terbesar di dunia memberi amaran apabila Krisis Makanan Global 2008 mula terjadi. Rizab bijirin global "tidak menentu" dan hanya mencukupi untuk penggunaan selama 1.7 bulan mengikut Bill Doyle, Ketua Pegawai Eksekutif PotashCorp. Merupakan individu yang mengaut keuntungan daripada permintaan pertanian dunia, beliau berkata, "kami percaya bahawa kita baru bermula dan penyelesaian terbaik belum lagi muncul." Pertambahan penduduk dunia; terutama sekali di China, India dan lain-lain tempat menambahkan permintaan kepada diet protein tinggi, Doyle menjangkakan pengeluaran global bijian dan kacang soya akan jatuh terus berada di belakang permintaan.
Keselamatan makanan dunia, yang diukur oleh inventori bijian, telah merosot pada tahap terendah sejak rekod bermula pada tahun 1960. Hanya 50 hari inventori (stok) bijirin boleh didapati, berbanding dengan 115 hari pada tahun 2000. Julian Cribb, seorang profesor dari University of Technology Sydney, meramalkan krisis minyak dan kredit akan mengetuk ekonomi dunia; "tiada apa yang boleh dibandingkan dengan ancaman daripada kekurangan makanan global." (Courier-Mail)
Kekurangan air dan tanah pertanian membawa kepada ledakan lebih lama terhadap harga makanan daripada jangkaan, satu amaran yang dikeluarkan oleh laporan pada Disember 2007. Laporan yang diterbitkan oleh Bidwells Agribusiness, perunding yang berpangkalan di UK, berkata ledakan pertanian - sehingga kini didorong oleh permintaan yang semakin meningkat daripada negara membangun dan industri biofuel akan diburukkan lagi oleh kekangan bekalan air dan kekurangan tanah, bersama-sama dengan peningkatan dalam agronomi yang perlahan, akan menjadi faktor utama yang menghadkan pengeluaran makanan. (Financial Times)
Dari tahun 1961 hingga 1970, harga minyak mentah statik pada kira-kira AS $1.80 setong. Berdasarkan kualiti gandum yang dihasilkan di Saskatchewan dalam tempoh 10 tahun, harga purata yang diterima oleh petani adalah $ 1.58 bagi satu bushel (kira-kira 27.2155 kg). Satu tong minyak dan satu bushel gandum mempunyai nilai yang sama dalam tahun 1960-an. Gandum hari ini mungkin melebihi $8/bushel bagi tahun ini, tetapi satu tong minyak dijual pada harga sekitar $90. (Star Phoenix (Canada))
Fenomena La Nina kini menimbulkan risiko besar kepada pengeluaran jagung Amerika Syarikat pada tahun 2008, kata meteorologi dari Iowa State University Elwynn Taylor. Pada penghujung Disember keadaan La Nina telah memenuhi garis panduan khusus yang menunjukkan kemungkinan kemarau pada tahun 2008. "Pada masa ini risiko gabungan menunjukkan 68% di bawah trend hasil jagung AS," kata Taylor. Risiko ini meningkat oleh kelembapan bawah tanah yang tidak cukup, kitaran kemarau 19 tahun, dan kewujudan kemarau di kawasan South Carolina. (Farm Future)
Sepanjang sejarah, manusia akan makan daging dan protein lebih banyak apabila mereka telah menjadi kaya. Ini dipanggil peralihan pemakanan dan ia kini berlaku, dengan cepat, dalam kedua-dua negara paling ramai penduduk di bumi ini - India dan China. Beratus-ratus juta orang kini cukup kaya untuk makan daging berbanding dengan 10 tahun yang lalu. Tim Lang, profesor dalam dasar makanan di London City University, mencatatkan "Saya telah menjangkakan ini selama dua tahun. Sistem makanan sedang memasuki satu tempoh penyusunan semula yang amat penting, yang pertama sejak tahun selepas Perang Dunia Kedua. Kita boleh melihat kembali pada separuh kedua abad yang lalu sebagai era makanan murah. Ia akan menjadi seperti Perang Seratus Tahun, seperti yang kita diajar di sekolah: saat di mana dalam sejarah manusia yang akan hilang dan tidak akan kembali". Sangat menghairankan makanan untuk negara yang kaya adalah murah. Purata isi rumah British membelanjakan 13 peratus daripada pendapatan mereka untuk makanan - lima puluh tahun lalu angka itu ialah 30 peratus. (Guardian Unlimited)
Deutsche Bank bulan lepas meramalkan 2008 akan menjadi satu lagi tahun keuntungan harga komoditi yang kukuh, terutamanya dalam sektor pertanian dan logam berharga. Michael Lewis, Ketua Penyelidikan Komoditi Global di Deutsche Bank, mendapati bahawa perhimpunan dalam sektor pertanian adalah "masih di peringkat awal mereka." Deutsche Bank menjangka harga baru tinggi yang akan dicapai di seluruh sektor, terutama jagung, kapas dan kacang soya. (Wall Street Journal)
Disember 2007, 10,000 penduduk Indonesia melakukan tunjuk perasaan di luar istana presiden di Jakarta selepas harga kacang soya melonjak lebih daripada 50 peratus. Walaupun pergolakan sosial tidak merebak ke negara-negara lain di Asia, kekecewaan pengguna terus meningkat. Harga kacang soya dunia meningkat kepada rekod, sebahagiannya kerana petani di AS dan Asia telah mengembangkan tanaman untuk bekalan industri biofuel. Penuaian yang susut di Amerika Latin dan peningkatan permintaan China telah menambah tekanan harga. (Financial Times)
Tekanan dalam pasaran makanan global telah berkembang begitu sengit, buat pertama kali dalam sejarah, Program Makanan Dunia Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mendapat kesukaran untuk mendapatkan bekalan barang-barang keperluan. Secara khususnya, negara-negara di dunia yang baru muncul kini meletakkan kawalan eksport terhadap makanan seperti gandum untuk memastikan keselamatan makanan bagi penduduk mereka sendiri yang menyebabkan mereka telah enggan untuk melepaskan bekalan ke PBB "Kita tidak pernah menghadapinya sebelum ini" kata pegawai kanan di Forum Ekonomi Dunia di Davos. (Financial Times)
Pengiraan mudah bagi industri biofuel. Untuk mengisi SUV yang mempunyai kapasiti tangki kira-kira 100 liter (26 gelen), pengeluar etanol perlu memproses kira-kira 250 kg gandum. Ini cukup untuk membuat kira-kira 460 kilogram roti, yang mempunyai jumlah nilai pemakanan kira-kira satu juta kilokalori - makanan yang cukup bagi satu orang untuk setahun. (Spiegel Online, New York Times)
Dunia menghadapi kekurangan makanan yang serius "yang tidak mendapat perhatian yang cukup daripada pemimpin global"; pengeluar baja terbesar di dunia memberi amaran apabila Krisis Makanan Global 2008 mula terjadi. Rizab bijirin global "tidak menentu" dan hanya mencukupi untuk penggunaan selama 1.7 bulan mengikut Bill Doyle, Ketua Pegawai Eksekutif PotashCorp. Merupakan individu yang mengaut keuntungan daripada permintaan pertanian dunia, beliau berkata, "kami percaya bahawa kita baru bermula dan penyelesaian terbaik belum lagi muncul." Pertambahan penduduk dunia; terutama sekali di China, India dan lain-lain tempat menambahkan permintaan kepada diet protein tinggi, Doyle menjangkakan pengeluaran global bijian dan kacang soya akan jatuh terus berada di belakang permintaan.
Keselamatan makanan dunia, yang diukur oleh inventori bijian, telah merosot pada tahap terendah sejak rekod bermula pada tahun 1960. Hanya 50 hari inventori (stok) bijirin boleh didapati, berbanding dengan 115 hari pada tahun 2000. Julian Cribb, seorang profesor dari University of Technology Sydney, meramalkan krisis minyak dan kredit akan mengetuk ekonomi dunia; "tiada apa yang boleh dibandingkan dengan ancaman daripada kekurangan makanan global." (Courier-Mail)
Kekurangan air dan tanah pertanian membawa kepada ledakan lebih lama terhadap harga makanan daripada jangkaan, satu amaran yang dikeluarkan oleh laporan pada Disember 2007. Laporan yang diterbitkan oleh Bidwells Agribusiness, perunding yang berpangkalan di UK, berkata ledakan pertanian - sehingga kini didorong oleh permintaan yang semakin meningkat daripada negara membangun dan industri biofuel akan diburukkan lagi oleh kekangan bekalan air dan kekurangan tanah, bersama-sama dengan peningkatan dalam agronomi yang perlahan, akan menjadi faktor utama yang menghadkan pengeluaran makanan. (Financial Times)
Dari tahun 1961 hingga 1970, harga minyak mentah statik pada kira-kira AS $1.80 setong. Berdasarkan kualiti gandum yang dihasilkan di Saskatchewan dalam tempoh 10 tahun, harga purata yang diterima oleh petani adalah $ 1.58 bagi satu bushel (kira-kira 27.2155 kg). Satu tong minyak dan satu bushel gandum mempunyai nilai yang sama dalam tahun 1960-an. Gandum hari ini mungkin melebihi $8/bushel bagi tahun ini, tetapi satu tong minyak dijual pada harga sekitar $90. (Star Phoenix (Canada))
Fenomena La Nina kini menimbulkan risiko besar kepada pengeluaran jagung Amerika Syarikat pada tahun 2008, kata meteorologi dari Iowa State University Elwynn Taylor. Pada penghujung Disember keadaan La Nina telah memenuhi garis panduan khusus yang menunjukkan kemungkinan kemarau pada tahun 2008. "Pada masa ini risiko gabungan menunjukkan 68% di bawah trend hasil jagung AS," kata Taylor. Risiko ini meningkat oleh kelembapan bawah tanah yang tidak cukup, kitaran kemarau 19 tahun, dan kewujudan kemarau di kawasan South Carolina. (Farm Future)
Sepanjang sejarah, manusia akan makan daging dan protein lebih banyak apabila mereka telah menjadi kaya. Ini dipanggil peralihan pemakanan dan ia kini berlaku, dengan cepat, dalam kedua-dua negara paling ramai penduduk di bumi ini - India dan China. Beratus-ratus juta orang kini cukup kaya untuk makan daging berbanding dengan 10 tahun yang lalu. Tim Lang, profesor dalam dasar makanan di London City University, mencatatkan "Saya telah menjangkakan ini selama dua tahun. Sistem makanan sedang memasuki satu tempoh penyusunan semula yang amat penting, yang pertama sejak tahun selepas Perang Dunia Kedua. Kita boleh melihat kembali pada separuh kedua abad yang lalu sebagai era makanan murah. Ia akan menjadi seperti Perang Seratus Tahun, seperti yang kita diajar di sekolah: saat di mana dalam sejarah manusia yang akan hilang dan tidak akan kembali". Sangat menghairankan makanan untuk negara yang kaya adalah murah. Purata isi rumah British membelanjakan 13 peratus daripada pendapatan mereka untuk makanan - lima puluh tahun lalu angka itu ialah 30 peratus. (Guardian Unlimited)
Deutsche Bank bulan lepas meramalkan 2008 akan menjadi satu lagi tahun keuntungan harga komoditi yang kukuh, terutamanya dalam sektor pertanian dan logam berharga. Michael Lewis, Ketua Penyelidikan Komoditi Global di Deutsche Bank, mendapati bahawa perhimpunan dalam sektor pertanian adalah "masih di peringkat awal mereka." Deutsche Bank menjangka harga baru tinggi yang akan dicapai di seluruh sektor, terutama jagung, kapas dan kacang soya. (Wall Street Journal)
Disember 2007, 10,000 penduduk Indonesia melakukan tunjuk perasaan di luar istana presiden di Jakarta selepas harga kacang soya melonjak lebih daripada 50 peratus. Walaupun pergolakan sosial tidak merebak ke negara-negara lain di Asia, kekecewaan pengguna terus meningkat. Harga kacang soya dunia meningkat kepada rekod, sebahagiannya kerana petani di AS dan Asia telah mengembangkan tanaman untuk bekalan industri biofuel. Penuaian yang susut di Amerika Latin dan peningkatan permintaan China telah menambah tekanan harga. (Financial Times)
Tekanan dalam pasaran makanan global telah berkembang begitu sengit, buat pertama kali dalam sejarah, Program Makanan Dunia Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mendapat kesukaran untuk mendapatkan bekalan barang-barang keperluan. Secara khususnya, negara-negara di dunia yang baru muncul kini meletakkan kawalan eksport terhadap makanan seperti gandum untuk memastikan keselamatan makanan bagi penduduk mereka sendiri yang menyebabkan mereka telah enggan untuk melepaskan bekalan ke PBB "Kita tidak pernah menghadapinya sebelum ini" kata pegawai kanan di Forum Ekonomi Dunia di Davos. (Financial Times)
Pengiraan mudah bagi industri biofuel. Untuk mengisi SUV yang mempunyai kapasiti tangki kira-kira 100 liter (26 gelen), pengeluar etanol perlu memproses kira-kira 250 kg gandum. Ini cukup untuk membuat kira-kira 460 kilogram roti, yang mempunyai jumlah nilai pemakanan kira-kira satu juta kilokalori - makanan yang cukup bagi satu orang untuk setahun. (Spiegel Online, New York Times)
Jumat, 28 Januari 2011
Krisis Makanan 2011?
Dunia pernah dikejutkan dengan Krisis Harga Makanan 2008 yang mengakibatkan harga makanan ruji dan paling asas naik mendadak. Adakah krisis ini akan berulang pada 2011? Ketika bermulanya tahun baharu 2011, harga gandum ditetapkan tinggi di United Kingdom. Rusuhan makanan telah merebak di seluruh Algeria. Rusia mengimport bijirin bagi makanan lembu sehingga musim meragut (musim bunga) bermula. India sedang bergelut dengan 18 peratus kadar inflasi makanan tahunan, mencetuskan bantahan. China sedang mencari gandum dan jagung di luar negara dalam kuantiti besar. Kerajaan Mexico menjalankan urus niaga hadapan jagung untuk mengelakkan peningkatan harga yang tidak terurus. Dan pada 5 Januari, organisasi Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB (FAO) mengumumkan bahawa indeks harga makanan bagi Disember mencecah paras tertinggi sejak 2008.
Graf 1: Indeks harga makanan pada Disember 2010. Perhatikan kenaikan harga makanan yang mendadak pada bulan November 2010.
Isu penukaran bahan makanan kepada bahan bakar diperdebatkan sekali lagi. Ketika krisis 2007-08, tema Food for Fuel menjadi hangat di dalam mesyuarat negara-negara G8. Persidangan G8 bagi membincangkan isu harga makanan menemui jalan buntu sehingga persidangan tersebut digelar sebagai "persidangan dinasour yang menanti kepupusan di tengah-tengah hujan meteorite". Pertumbuhan permintaan bagi penggunaan tanaman yang menghasilkan bahan bakar untuk kenderaan terus meningkat. Di Amerika Syarikat, daripada 416 juta tan bijirin yang dituai pada tahun 2009, 119 juta tan dihantar ke kilang penyulingan etanol bagi menghasilkan bahan bakar untuk kenderaan. Jumlah sudah cukup untuk memberi makan kepada 350 juta orang selama setahun. Pelaburan besar-besaran AS di kilang penyulingan etanol menyebabkan persaingan secara langsung di antara kereta dan manusia (man vs car) untuk bijirin dunia. Di Eropah, di mana banyak kenderaan bahan api diesel, terdapat permintaan yang semakin meningkat bagi minyak diesel berasaskan tumbuhan, terutamanya dari biji sesawi (rapeseed) dan minyak kelapa sawit. Permintaan ini bukan sahaja mengurangkan tanah yang boleh digunakan untuk menghasilkan tanaman makanan di Eropah, ia juga mendorong pembasmian hutan hujan tropika di Indonesia dan Malaysia untuk ladang kelapa sawit.
Apa masalahnya dengan harga makanan global?
Harga makanan baru-baru ini telah mencapai semula tahap yang dicapai semasa krisis makanan 2007-08. Penduduk di seluruh dunia mula merasai kesan dan beberapa negara-negara seperti Tunisia, Mesir atau Algeria mengalami rusuhan, disebabkan sebahagiannya oleh peningkatan kos makanan. Kenaikan harga makanan secara tiba-tiba telah mendorong berjuta-juta rakyat di negara-negara membangun terus berada di dalam kebuluran dan kemiskinan. Dan masalah ini bukan hanya terletak kepada harga yang tinggi. Harga menjadi tidak menentu, bermakna pengguna tidak boleh bergantung kepada harga tetap, dan pengeluar tidak mampu untuk merancang pelaburan mereka dengan pasti.
Bagaimana harga makanan meningkat?
Sejak Julai 2010, harga hasil tanaman telah meningkat secara mendadak. Harga jagung meningkat 74%; gandum naik sebanyak 84%; gula sebanyak 77% dan minyak dan lemak sebanyak 57%. Harga beras kekal agak stabil dengan harga pada Disember 2010 kurang daripada 4% lebih tinggi daripada tahun sebelumnya, daging dan tenusu juga kekal stabil, tetapi pada tahap yang tinggi. FAO berkata indeks harga makanan naik 3.4% daripada Disember, menandakan tahap tertinggi sejak organisasi mula mengukur harga makanan pada tahun 1990.
Apakah punca utama kenaikan harga?
Punca yang pelbagai dan terdapat perdebatan tentang kepentingan relatif faktor-faktor yang berbeza, tetapi pemacu utama adalah:
- Pengeluaran menyusut akibat cuaca buruk, mungkin dikaitkan dengan perubahan iklim (contohnya kemarau melampau atau banjir, seperti yang berlaku di Australia dan Rusia);
- Sekatan eksport dan pembelian panik - biasanya disebabkan oleh kejutan cuaca berkaitan;
- Permintaan yang meningkat, untuk biofuel - yang menggunakan tanah dari pengeluaran makanan kepada pengeluaran biofuel dan untuk makanan mewah (terutamanya daging dan produk tenusu);
- Punca kewangan seperti susut nilai dolar, kadar faedah yang rendah dan spekulasi;
- Peningkatan harga minyak yang memandu kos keperluan pertanian seperti baja dan pengangkutan yang meningkat.
Syarikat perdagangan makanan besar telah mencatat peningkatan keuntungan syarikat - pasaraya, pengeluar benih dan baja juga menunjukkan prestasi yang baik. Beberapa syarikat perniagaantani besar, yang beroperasi di sepanjang rantaian bekalan, dan mempunyai kedudukan kukuh dalam pasaran, mendapat kedudukan yang baik untuk meraih manfaat daripada harga yang lebih tinggi. Terdapat juga persoalan serius tentang kesan pelabur institusi besar yang telah terlibat dalam spekulasi terhadap harga makanan - aktiviti yang mungkin memburukkan lagi harga makanan dengan manipulasi berlebihan terhadap naik dan turun naik (volatility) harga makanan.
Siapa yang rugi?
Penduduk yang mudah terdedah di negara-negara membangun (dan orang miskin di negara-negara maju). Mereka yang berada di penjuru kemiskinan; penghuni setinggan yang tidak bertanah, dan pekerja ladang. Jika makanan dikurangkan, wanita dan kanak-kanak yang paling menderita kerana catuan makan cenderung memberi keutamaan kepada lelaki dalam isi rumah yang banyak.
Mengapa tidak petani miskin mendapat manfaat daripada harga yang tinggi?
Walaupun harga makanan yang tinggi dengan jelas menjadi satu ancaman kepada ramai orang miskin di negara-negara membangun, mereka juga boleh mendapat peluang kerana kebanyakannya bekerja di sektor pertanian. Walau bagaimanapun, ramai petani miskin tidak mampu untuk mengambil kesempatan daripada kenaikan harga kerana beberapa sebab, termasuk akses yang terhad kepada tanah dan air dan input penting seperti baja, atau terjejas akibat kesan bencana dan konflik. Banyak petani miskin tertindas kerana mereka tidak boleh menentukan harga. Mereka terdedah kepada perubahan cuaca, sering kali tidak mampu untuk menyimpan makanan mereka, dan infrastruktur yang uzur yang boleh menghalang mereka daripada mendapat akses terus ke pasaran. Pekerja ladang juga kurang mendapat manfaat. Mereka sangat terdedah sebagai pengguna dengan harga yang lebih tinggi, walaupun mereka bekerja di dalam industri pengeluaran makanan.
Adakah cuaca yang buruk baru-baru ini mempunyai kesan?
Kebanyakan saintis bersetuju dunia akan mengalami bencana yang lebih tidak menentu dan keadaan cuaca ekstrem akibat perubahan iklim. Pada tahun lalu, kita telah melihat beberapa kejutan cuaca dahsyat berkaitan yang telah mempunyai kesan yang dramatik pada pengeluaran makanan. Pada Julai hingga Ogos 2010, Rusia telah mengalami kemarau terburuk dalam beberapa dekad, memusnahkan kira-kira 25% daripada tuaian gandum; mengakibatkan pengharaman eksport, menyebabkan pembelian panik dan peningkatan yang tinggi dalam harga makanan. Banjir di Australia pada Disember 2010 secara dramatik merosak pengeluaran di Queensland, kawasan kritikal pengeluaran gandum dan gula.
Apakah perbezaan antara peningkatan harga baru-baru ini dengan tahun 2007-08?
Keadaan semasa adalah sama 2007-08, tetapi terdapat beberapa perbezaan:
- Stok bijirin global adalah lebih tinggi sekarang daripada tahun 2007-08. Ini kerana kebanyakan negara telah mengambil langkah menyediakan rizab bijirin sejak berlakunya krisis makanan 2007-08;
- Kenaikan harga tidak lagi global - di kebanyakan kawasan Afrika harga kekal stabil, kerana tanaman tidak lagi dikenakan sekatan eksport seperti pada tahun 2007-08, salah satu daripada pemacu utama harga tinggi;
- Harga yang meningkat merentasi semua bahan makanan, tetapi paling kritikal, makanan ruji, terutamanya bijirin, dimakan oleh banyak orang termiskin di dunia pada harga yang lebih rendah daripada kemuncak krisis pada tahun 2007-08.
Harga makanan mungkin meningkat sehingga pertengahan tahun ini melainkan jika kerajaan campur tangan. Harga akan terus meningkat, kemungkinan besar keadaan bertukar menjadi krisis makanan pada skala krisis 2007-08 - atau lebih teruk lagi. Jika hasil pengeluaran yang baik di beberapa negara, harga makanan boleh menjadi rendah, tetapi apa yang berlaku ialah ketidaktentuan harga akan terus menjadi masalah.
Apa yang kerajaan harus lakukan?
Kerajaan, kedua-dua negara maju dan membangun, perlu bertindak segera untuk memastikan kenaikan harga makanan baru-baru ini tidak berada di luar kawalan. Kerajaan mesti:
- Menghalang harga makanan tidak menentu yang berterusan dengan meningkatkan sokongan (seperti subsidi baja dan benih) dan pelaburan dalam bidang pertanian kecil-kecilan untuk meningkatkan kepastian pengeluaran pada tahun 2011;
- Membantu mereka yang hidup dalam kemiskinan menangani kesan segera harga yang tinggi dan tidak menentu, melalui program perlindungan sosial;
- Dalam jangka masa panjang punca kenaikan harga makanan perlu ditangani dengan memberikan negara-negara membangun ruang untuk mewujudkan dasar-dasar yang diperlukan untuk menggalakkan pengeluaran makanan negara, meningkatkan pelaburan dalam bidang pertanian - yang memberi tumpuan kepada petani kecil dan wanita - dan memastikan pengeluar kecil disokong dalam usaha mereka untuk menyesuaikan diri dengan perubahan iklim;
- Negara-negara kaya mesti datang dengan kemampuan dari segi kewangan untuk menangani keperluan jangka masa pendek dan panjang.
Senin, 17 Januari 2011
Padi SRI menuai (Januari 17)
Menuai padi di plot projek perintis SRI di Taliair 8 Sungai Leman, Daerah Sabak Bernam pada 17 Januari 2011. Projek ini dikendalikan oleh Puan Noorazimah dan En Nazri dengan kerjasama IADA Barat Laut Selangor, Jabatan Pertanian Daerah, Pusat Kejenteraan Pertanian, UKM dan Felcra.
Pak Tam sedang memberi penerangan berkaitan SRI
En Nazri (project owner) menceritakan pengalaman beliau
Prof. Madya Dr. Anizan Isahak (UKM) memberi pendapat. Di sebelah beliau pegawai dari Felcra Bhd
Puan Noorazimah (Mak Tam) sebagai project owner menceritakan pula pengalaman beliau
Mesin jentuai ringan ISEKI digunakan dalam plot perintis ini
Datuk Talib (sebab baru dapat cucu, 3 dari kanan) bersama anak buahnya dari PLKP yang membawa jentera menuai
Bergambar di akhir sesi
Rabu, 12 Januari 2011
Pengurusan air sawah
Pengurusan air ialah gabungan proses pengambilan, penyaluran, pengawalseliaan, pengukuran, penyebaran, penggunaan dan pembuangan air. Ia tertumpu di peringkat sawah di mana proses-proses tersebut dilakukan pada kadar, kuantiti dan masa yang tepat untuk mendapatkan keuntungan maksima daripada penggunaan tanah dan air. Dalam memastikan air dapat disalurkan secara cekap, tiga perkara harus ditekankan, iaitu;
Pengurusan air sawah
Peringkat penyediaan tanah sawah
Baiki batas sawah. Sebaik-baiknya ukuran batas tidak kurang daripada 30.5 cm lebar dan 15 cm tinggi. Pemeriksaan dan pembaikan batas hendaklah dilakukan dari semasa ke semasa untuk mengelakkan kebocoran dan menjamin simpanan air yang cukup bagi tanaman. Tanah sawah perlu diratakan dengan sempurna supaya bekalan air dapat diagihkan sama rata.
Peringkat pra tepu
Air dimasukkan ke dalam sawah untuk melaksanakan aktiviti membajak atau badai ketiga. Petani perlu memastikan air dalam sawah di keluarkan sehingga peringkat tepu sahaja (diistilahkan: air cap-cap).
Peringkat menabur benih
Air akan dibuang sehingga permukaan sawah menjadi cukup sekadar basah sahaja. Benih padi akan ditabur ke atas permukaan tanah. Pastikan taburan sekata dan seragam.
*Jika guna kaedah tabur serak dalam air, maka air dalam sawah tidak perlu dibuang.
Peringkat vegetatif (tampang)
Air dimasukkan ke dalam sawah dan aras air di dalam sawah dinaikkan secara beransur-ansur sehingga ke paras 5 cm. Pastikan batas sawah tidak bocor agar air tidak dibazirkan.
Peringkat beranak (tillering)
Selepas itu, paras air hendaklah dinaikkan dan dikekalkan pada paras 10 cm selama lebih kurang 35 hari iaitu ke peringkat beranak maksima. Air yang berlebihan hendaklah disalirkan keluar.
Peringkat bunting
Pastikan aras air di dalam sawah adalah 5 cm hingga 10 cm. Air yang terlampau dalam menggalakkan pokok padi meninggi. Ini memudahkan lagi kejadian padi rebah. Air berlebihan hendaklah disalir keluar.
Peringkat padi terbit
Air dikekalkan 5 hingga 10 cm. Air berlebihan hendaklah disalir keluar.
Peringkat padi terbit penuh
Air dikekalkan 5 hingga 10 cm. Air berlebihan hendaklah disalir keluar.
Peringkat padi mengisi
Air dikurangkan ke paras 2.5 hingga 5 cm sahaja. Pastikan parit dalam sawah dalam keadaan bersih untuk memudahkan pembuangan air.
Peringkat padi masak sehingga padi dituai
Air akan dibuang sepenuhnya pada peringkat padi mula menguning. Bergantung kepada varieti padi, usia padi masak mungkin berbeza; 96 hingga 105 hari (MR 211), 100 hingga 110 hari (MR 219, MR220), 110 hingga 125 hari (MR 159, MR167, MR84, MR185).
Faedah mengurus air
Pautan luar: Jabatan Pertanian Perak dan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani
- Pastikan ban dalam keadaan baik dan mengikut piawai;
- Pastikan keadaan sistem taliair utama, sekunder, tersier dan sistem saliran berfungsi dengan baik;
- Pastikan infrastruktur pengairan, saliran dan jalan ladang dalam keadaan baik dan diselenggarakan secara berjadual.
Rajah 1: Keratan rentas struktur sawah dan infrastruktur pengairan dan saliran
Pengurusan air sawah
Peringkat penyediaan tanah sawah
Baiki batas sawah. Sebaik-baiknya ukuran batas tidak kurang daripada 30.5 cm lebar dan 15 cm tinggi. Pemeriksaan dan pembaikan batas hendaklah dilakukan dari semasa ke semasa untuk mengelakkan kebocoran dan menjamin simpanan air yang cukup bagi tanaman. Tanah sawah perlu diratakan dengan sempurna supaya bekalan air dapat diagihkan sama rata.
Peringkat pra tepu
Air dimasukkan ke dalam sawah untuk melaksanakan aktiviti membajak atau badai ketiga. Petani perlu memastikan air dalam sawah di keluarkan sehingga peringkat tepu sahaja (diistilahkan: air cap-cap).
Peringkat menabur benih
Air akan dibuang sehingga permukaan sawah menjadi cukup sekadar basah sahaja. Benih padi akan ditabur ke atas permukaan tanah. Pastikan taburan sekata dan seragam.
*Jika guna kaedah tabur serak dalam air, maka air dalam sawah tidak perlu dibuang.
Peringkat vegetatif (tampang)
Air dimasukkan ke dalam sawah dan aras air di dalam sawah dinaikkan secara beransur-ansur sehingga ke paras 5 cm. Pastikan batas sawah tidak bocor agar air tidak dibazirkan.
Peringkat beranak (tillering)
Selepas itu, paras air hendaklah dinaikkan dan dikekalkan pada paras 10 cm selama lebih kurang 35 hari iaitu ke peringkat beranak maksima. Air yang berlebihan hendaklah disalirkan keluar.
Peringkat bunting
Pastikan aras air di dalam sawah adalah 5 cm hingga 10 cm. Air yang terlampau dalam menggalakkan pokok padi meninggi. Ini memudahkan lagi kejadian padi rebah. Air berlebihan hendaklah disalir keluar.
Peringkat padi terbit
Air dikekalkan 5 hingga 10 cm. Air berlebihan hendaklah disalir keluar.
Peringkat padi terbit penuh
Air dikekalkan 5 hingga 10 cm. Air berlebihan hendaklah disalir keluar.
Peringkat padi mengisi
Air dikurangkan ke paras 2.5 hingga 5 cm sahaja. Pastikan parit dalam sawah dalam keadaan bersih untuk memudahkan pembuangan air.
Peringkat padi masak sehingga padi dituai
Air akan dibuang sepenuhnya pada peringkat padi mula menguning. Bergantung kepada varieti padi, usia padi masak mungkin berbeza; 96 hingga 105 hari (MR 211), 100 hingga 110 hari (MR 219, MR220), 110 hingga 125 hari (MR 159, MR167, MR84, MR185).
Faedah mengurus air
- Menjamin bekalan air yang cukup di sawah.
- Dapat mengelakkan pembaziran air.
- Dapat mengawal rumpai.
- Masa yang kritikal untuk menyekat pertumbuhan rumpai bermula dari menanam hingga 25-35 hari selepas menanam (bergantung kepada jenis padi).
- Dapat mengelakkan pertelagahan atau salah faham di antara petani.
- Dapat mengawal penyakit seperti reput tangkai dan serangga perosak seperti kutu bruang.
- Dapat mengurangkan kos pembajaan secara mengurangkan kehilangan baja melalui larian air pemukaan dan larutlesap.
- Membolehkan petani menanam padi dengan lebih luas kerana kurangnya pembaziran air.
Pautan luar: Jabatan Pertanian Perak dan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani
Senin, 10 Januari 2011
Pembajaan tanaman padi
Pada hari ini baja merupakan sumber penting bagi nutrien untuk tanaman padi. Tanaman padi memerlukan pembajaan yang betul, tepat dan berkesan bagi meningkatkan hasil. Pembajaan bagi tanaman padi perlu dilakukan mengikut usia pertumbuhan padi.
Bagi varieti popular MR219 dan MR220, pembajaan dibuat pada empat peringkat pertumbuhan padi seperti dalam jadual di bawah.
Keperluan dan syor baja mengikut usia dan peringkat pertumbuhan tanaman padi
Pembajaan pertama dibuat bagi menggalakkan pertumbuhan anak padi. Anak padi akan mula beranak (mengeluarkan tillers) diantara usia 14-16 hari. Pembajaan dibuat dengan baja sebatian NPK (17.5:15.5:10) dengan kadar 240 kg sehektar.
Pembajaan kedua dibuat pada usia 35-40 hari. Baja urea (46% N) dengan kadar 80 kg sehektar digunakan bagi menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan anak yang berkesan (effective tillering) dengan maksimum.
Pembajaan ketiga dibuat pada usia 50-55 hari. Pada peringkat ini tanaman padi akan membentuk tangkai (panicle initiation). Baja sebatian NPK (17:3:20:2:0.8 S+TE) digunakan dengan kadar 150 kg sehektar.
Pembajaan keempat dibuat pada usia 70 hari. Baja sebatian NPK digunakan bagi menggalakkan pengisian biji padi (grain filling) dengan kadar diantara 100-150 kg sehektar.
Rajah 1: Pembajaan pada usia 40 hari (gambar: Padi SBS)
Bagi varieti popular MR219 dan MR220, pembajaan dibuat pada empat peringkat pertumbuhan padi seperti dalam jadual di bawah.
Rajah 2: Peringkat pertumbuhan padi bagi varieti MR219 (sumber: Wikipedia)
Keperluan dan syor baja mengikut usia dan peringkat pertumbuhan tanaman padi
Pembajaan pertama dibuat bagi menggalakkan pertumbuhan anak padi. Anak padi akan mula beranak (mengeluarkan tillers) diantara usia 14-16 hari. Pembajaan dibuat dengan baja sebatian NPK (17.5:15.5:10) dengan kadar 240 kg sehektar.
Pembajaan kedua dibuat pada usia 35-40 hari. Baja urea (46% N) dengan kadar 80 kg sehektar digunakan bagi menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan anak yang berkesan (effective tillering) dengan maksimum.
Pembajaan ketiga dibuat pada usia 50-55 hari. Pada peringkat ini tanaman padi akan membentuk tangkai (panicle initiation). Baja sebatian NPK (17:3:20:2:0.8 S+TE) digunakan dengan kadar 150 kg sehektar.
Pembajaan keempat dibuat pada usia 70 hari. Baja sebatian NPK digunakan bagi menggalakkan pengisian biji padi (grain filling) dengan kadar diantara 100-150 kg sehektar.
Rajah 3: Pembajaan yang sempurna menghasilkan pertumbuhan padi yang seragam (gambar: Padi KSU)
Jumat, 07 Januari 2011
Kaedah penanaman padi
Kaedah tabur terus
Sistem tanaman secara tabur terus terbahagi kepada dua iaitu serak basah (menabur dalam air) dan serak kering. Tabur terus serak basah diamalkan secara meluas sekarang. Benih yang telah bercambah ditabur terus ke kawasan sawah dalam keadaan tepu air. Tanah hendaklah terlebih dahulu disisir untuk membuat alur agar benih tidak dihanyutkan air. Bagi serak kering pula, biji benih pra cambah ditabur ke kawasan sawah kering selepas penyediaan tanah.
Serak kering
Serak basah
Kaedah mengubah menggunakan jentera menanam
Media semaian disediakan dengan campuran 50% sekam padi terbakar dan tebal media ialah 2-2.5 cm dipadatkan. Benih terpilih direndam selama 24 jam dan ditoskan selama 48 jam untuk memudahkan percambahan. Benih pracambah ditabur dalam kotak semai khas dengan kadar 200 g/kotak. Semaian dibiar bercambah 2-3 hari dan kemudian dipindah ke rak takungan untuk direndam. Semaian dijaga sehingga 15 hari atau tinggi semaian diantara 15-20 cm sebelum diubah dengan jentera penanam. Sebelum menanam, tanah hendaklah diratakan dengan sempurna supaya penanaman dan kawalan air dapat dijalankan. Selepas selesai menanam, air akan dinaikkan ke paras 2.5 hingga 5 cm.
Kaedah SRI (System of Rice Intensification)
Bagi kaedah SRI, anak padi pada usia muda 8-12 hari yang mempunyai 2 daun dan benih yang masih melekat di akar dipindahkan ke sawah. Tanah perlu diratakan dengan sempurna, dan dimasukkan air cukup sekadar tepu sahaja. Penanda akan dibuat bagi menanam anak benih. Anak benih akan ditanam dalam bentuk kotak dengan jarak yang luas. Hanya satu sahaja anak benih bagi setiap titik penanda. Sawah dibiarkan tepu selama 45 hari dan air akan dinaikkan ke paras 2.5 hingga 5 cm sehingga 90 hari.
Sistem tanaman secara tabur terus terbahagi kepada dua iaitu serak basah (menabur dalam air) dan serak kering. Tabur terus serak basah diamalkan secara meluas sekarang. Benih yang telah bercambah ditabur terus ke kawasan sawah dalam keadaan tepu air. Tanah hendaklah terlebih dahulu disisir untuk membuat alur agar benih tidak dihanyutkan air. Bagi serak kering pula, biji benih pra cambah ditabur ke kawasan sawah kering selepas penyediaan tanah.
Serak kering
Serak basah
Kaedah mengubah menggunakan jentera menanam
Media semaian disediakan dengan campuran 50% sekam padi terbakar dan tebal media ialah 2-2.5 cm dipadatkan. Benih terpilih direndam selama 24 jam dan ditoskan selama 48 jam untuk memudahkan percambahan. Benih pracambah ditabur dalam kotak semai khas dengan kadar 200 g/kotak. Semaian dibiar bercambah 2-3 hari dan kemudian dipindah ke rak takungan untuk direndam. Semaian dijaga sehingga 15 hari atau tinggi semaian diantara 15-20 cm sebelum diubah dengan jentera penanam. Sebelum menanam, tanah hendaklah diratakan dengan sempurna supaya penanaman dan kawalan air dapat dijalankan. Selepas selesai menanam, air akan dinaikkan ke paras 2.5 hingga 5 cm.
Kaedah SRI (System of Rice Intensification)
Bagi kaedah SRI, anak padi pada usia muda 8-12 hari yang mempunyai 2 daun dan benih yang masih melekat di akar dipindahkan ke sawah. Tanah perlu diratakan dengan sempurna, dan dimasukkan air cukup sekadar tepu sahaja. Penanda akan dibuat bagi menanam anak benih. Anak benih akan ditanam dalam bentuk kotak dengan jarak yang luas. Hanya satu sahaja anak benih bagi setiap titik penanda. Sawah dibiarkan tepu selama 45 hari dan air akan dinaikkan ke paras 2.5 hingga 5 cm sehingga 90 hari.
Senin, 03 Januari 2011
Harga Padi dan Kos Pengeluaran
Kawasan Barat Laut Selangor boleh dikatakan amat beruntung berbanding kawasan Jelapang Padi yang lain. Padi yang dikeluarkan lebih berkualiti dan harga padinya lebih tinggi daripada tempat lain. Lebih 6,000 hektar kawasan sawah padi di Barat Laut Selangor dijadikan lot benih padi dengan lebih kurang 10 syarikat mengambil bahagian bagi pengeluaran benih daripada kawasan ini.
Harga padi tidak tetap atau wujud persaingan melampau?
Bagi memahami isu ini, kita merujuk dahulu dasar kerajaan berkenaan harga padi. Kerajaan telah menetapkan harga lantai (harga minimum) padi pada RM 750.00/tan. Harga ini telah dinaikkan sebanyak 2 kali daripada RM 550.00/tan (2002) kepada RM 650.00/tan (2006) dan yang terakhir sekali kepada harga lantai sekarang mulai tahun 2008 sebagai respon kepada Krisis Harga Makanan Sedunia.
Tahun 2002 - 2005 merupakan "zaman gelap" bagi harga padi. Ketika itu kerajaan terpaksa menetapkan harga lantai pada RM 550.00/tan bagi memastikan petani dapat menjual padi pada harga yang "berpatutan" walaupun pengilang sering menyatakan mereka mengalami kerugian. BERNAS sebagai satu badan yang dipertanggungjawabkan oleh kerajaan melalui obligasi sosialnya, akan membeli padi pada harga lantai jika tiada pengilang lain yang akan membeli padi (buyer of the last resort).
Menjelang Musim 1/2006, harga padi di kawasan Barat Laut Selangor mula melonjak naik kepada RM 650.00/tan kerana wujud persaingan diantara pengilang-pengilang swasta. Pada Musim 2/2006 hingga Musim 1/2007, harga purata padi meningkat lagi kepada RM 750.00/tan dan menjelang Musim 2/2007 harga purata padi meningkat sehingga RM 850.00/tan.
Lonjakan harga yang melampau berlaku sebaik sahaja bermulanya musim menuai (Musim 1/2008) di Barat Laut Selangor. Sawah Sempadan yang selama ini merekodkan harga terendah "dikejutkan" dengan penawaran harga padi pada RM 950.00 hingga RM 1,050.00 bagi setiap tan. Persaingan harga ini terus berlarutan hingga ke Sg Burong yang turut dikejutkan dengan penawaran harga RM 1,150.00 hingga RM 1,200.00 bagi setiap tan. Kemuncaknya, apabila Sekinchan mula menuai, harga padi terus melonjak kepada RM 1,250.00 hingga RM 1,330.00 bagi setiap tan.
Rata-rata petani amat berpuas hati kerana harga padi yang sangat tinggi pada tahun 2008 kerana pada ketika itu dunia dilanda Krisis Harga Makanan. Pengilang-pengilang swasta juga dikatakan dapat "menghidu" lebih awal kehadiran krisis tersebut dan mula mengisytiharkan "perang harga" sejak tahun 2007. BERNAS pada ketika itu merupakan pengilang yang paling "malang" kerana menjadi pilihan terakhir kepada petani untuk menjual padi.
Tempias harga ini juga terkena kepada Jabatan Pertanian yang pada ketika itu mengendalikan Loji Benih Padi. Ketika harga padi biasa berada di lingkungan harga RM 850.00 hingga RM 950.00 (tahun 2007), Jabatan Pertanian membeli benih padi daripada petani dengan harga RM 1,150.00. Harga yang "selesa" ini mula menjadi "panas" apabila pada tahun 2008, harga padi biasa melonjak kepada RM 1,250.00. Ini menyebabkan pada minggu pertama penuaian di Sekinchan sahaja, Jabatan Pertanian "kehilangan" 40 lot benih kerana harga yang ditawarkan oleh pengilang swasta lebih tinggi dan padi benih akhirnya dituai sebagai padi biasa. Rentetan daripada peristiwa itu, Jabatan Pertanian diberi kelulusan untuk membeli benih padi pada harga RM 1,400.00/tan daripada petani.
Kesan Krisis Harga Makanan ini berlarutan daripada Musim 2/2008 sehingga Musim 1/2009. Sawah Sempadan sekali lagi "dikejutkan" dengan penawaran harga pada RM 1,300.00/tan pada ketika itu. Namun pada Musim 2/2009, harga padi mulai turun sedikit demi sedikit. Bermula di Sawah Sempadan, harga yang ditawarkan sekitar RM 1,050.00/tan. Harga maksimum bagi padi biasa juga turun kepada RM 1,200.00/tan. Harga ini kekal sehingga penghujung Musim 1/2010.
Mulai Musim 2/2010, pendekatan yang berbeza pula digunakan oleh pengilang. Harga standard RM 1,150.00/tan digunakan bermula di Sawah Sempadan sehingga akhir musim menuai di Sungai Besar. Harga benih padi juga turun kepada RM 1,300.00/tan.
Harga padi tinggi, tetapi pulangan tidak seberapa?
Dari Wikipedia :
Inflasi tolakan kos - Inflasi tolakan kos disebabkan oleh kenaikan kos pengeluaran yang tinggi. Kenaikan kos pengeluaran ini disebabkan oleh kenaikan harga bagi faktor-faktor pengeluaran seperti tingkat upah. Contohnya, jika kadar upah meningkat dengan tinggi maka kos pengeluaran akan meningkat.
Secara umumnya, kita melihat harga padi yang tinggi akan meningkatkan pendapatan petani. Namun adakah ini benar? Kawasan Barat Laut Selangor yang sentiasa menghasilkan pengeluaran yang tinggi tidak terlepas dari cengkaman kos pengeluaran yang semakin naik.
Rata-rata petani yang ditemui turut menyatakan kebimbangan mereka berkenaan dengan kos pengeluaran yang tinggi. Kenaikan kos pengeluaran menyebabkan pendapatan petani tidak berubah walaupun harga jualan padi meningkat. Malah dengan kapasiti ladang sedia ada, meningkatkan kos (buruh, input pertanian dll) tidak memberi pertambahan pulangan hasil yang signifikan atau dengan kata lain, kebanyakan petani telah mencapai tahap produktiviti yang maksimum. Dalam ekonomi, faktor ini disebut sebagai diminishing returns.
Wikipedia : In economics, diminishing returns (also called diminishing marginal returns) refers to how the marginal production of a factor of production starts to progressively decrease as the factor is increased, in contrast to the increase that would otherwise be normally expected. According to this relationship, in a production system with fixed and variable inputs (say factory size and labor), each additional unit of the variable input (i.e., man-hours) yields smaller and smaller increases in outputs, also reducing each worker's mean productivity. Conversely, producing one more unit of output will cost increasingly more (owing to the major amount of variable inputs being used, to little effect).
This concept is also known as the law of diminishing marginal returns or the law of increasing relative cost.
Sebagai contoh popular di Barat Laut Selangor;
Luas tanah : 1 ha
Hasil padi : 5 tan
Kos pengeluaran : RM 3,000.00
Harga padi : RM 1,150.00/tan
Subsidi harga : RM 248.10/tan
Pendapatan kasar : RM 6,990.50 (setelah ditambah subsidi harga)
Pendapatan bersih : RM 3,990.50
Pendapatan bersih sebulan : RM 665.08
Jika kos terus meningkat, dengan andaian harga padi serta hasil padi tidak turun, pendapatan bersih petani akan merosot. Fenomena ini telah mula terjadi di kawasan-kawasan yang berproduktiviti tinggi di mana petani-petani mula terasa beban kenaikan harga input dan kos-kos pengeluaran lain. Ini akan menyebabkan petani terpaksa menuntut harga padi yang tinggi kerana pendapatan bersih yang semakin berkurangan.